Provocările culturii de varză

Varza, alături de fasole și cartof, este piatra de temelie a obiceiurilor alimentare românești. Consumată proaspătă, murată sau călită, varza conține vitamina B6, B2, B1, Acid folic, vitamina A, Calciu, Magneziu, Potasiu și Cantități mici de Zinc. De asemenea conține Mangan și Fier.

Experiența ne-a dovedit că putem cultiva această interesantă și foarte importantă legumă în condiții foarte variate de sol. De la soluri nisipoase,sărace, până la soluri compactate sau chiar grele.

Cu toate acestea, datorită putregaiului rădăcinii (Plasmodiofora Brassicae), care poate ataca varza numai pe soluri acide, recomandarea noastră este cutivarea doar pe soluri neutre sau ușor alcaline.

Varza are nevoie de un climat echilibrat. Variațile de temeperatură facilitează dezvoltarea bolilor,iar fertilizarea devine problematică. De asemenea, necesarul de apă este ridicat. În cele mai multe cazuri este nevoie de aplicarea irigațiilor.


Varza aparține culturilor cu cerințe ridicate fată de nutrienți. Azotul și Potasiul sunt necesare în cantități mari. Calciu este cerut în aceeași proporție ca și Potasiul. Nu trebuie să uităm să aplicăm Sulf, Bor și Molibden. Știm cu toții că aceste au un rol esențial în formarea și creșterea căpățânii.

Pentru realizarea unei culturi reușite trebuie să aplicăm îngrășăminte de calitate. Însă, pe lângă puritatea îngrăsămintelor, intervalul de pH al solului are un efect decisiv asupra absorbției de nutrienți de către plantă. Întervalul optim de pH al solului pentru absorbția de nutrienți este curprins între 5,8 și 6,8 (mediu ușor acid). Cu toate acestea datorită riscului de apariție a Putregaiului rădăcinii (Plasmodiophora Brassicae),intervalul de pH 7 – 7,2 este considerat optim pentru varză. Dar aici apare o altă problemă. În acest interval (7-7.2)  absorbția fosforului este parțial limitată.

 

Află mai multe