Recomandări pentru cultura de morcov

Clima și condițiile meteorologice din anumite zone ale Romaniei sunt favorabile pentru cultivarea morcovilor.În zonele respective apa poate fi un factor limitativ, dar care poate fi compensat prin irigare. De asemenea, solul poate fi un factor limitativ, însă cu excepția solurilor saline, compacte sau superficiale morcovii pot fi cultivați cu succes pe toate titpurile de sol. Cu toate aceste morcovii preferă solurile adânci și bogate în humus. Pe măsură ce conținutul de humă crește și producția crește. PH-ul preferat este cuprins între 5,3 și 7. Preferă solurile slab acide în defavoarea celor slab alcaline.

Cultura de morcov are o importanță economică mare pentru că se pot realiza venituri mari chiar si pe suprafețe mici. De asemea, tehnologia de cultură se poate mecaniza într-o proporție destul de mare. Ceea ce reprezintă avanataje economice suplimentare.

 

Morcovi au un conținut ridicat de nutrienți lucru ce-i face foarte populari în alimentația oamenilor. De asemenea sunt aproape nelipsiti din majoritatea mâncărurilor tradiționale.

Fertilizarea culturii de morcov este o etapa importantă în tehnologia de culturivare. Deși este o cultură ce nu se dezvoltă puternic vegetativ aceasta are nevoie de cantități mari de azot. Acest element crește conținutul de caroten, dar în stadile inițiale poate fi periculos pentru că planta nu-l poate utiliza. Astfel încât aplicarea unor îngrășăminte cu eliberare controlată și a unor fertilizări foliare în a doua perioadă de vegetație are o importanță crucială.

 

Se recomandă aplicarea produselor cu un raport N:K de 1:2. Astfel, pe lângă potasiu,furnizăm și suficient azot. O fertiliza corectă cu potasiu este deosebit de importantă pentru că asigură o recoltă de calitate, cu bune calități organoleptice și cu o perioadă mare de păstrare.Trebuie ținut cont de faptul că dozele mari de îngrășăminte pot crește concrentrația de săruri la nivelul solului și știm că morcovii sunt sensibili la acest lucru. De asemenea morcovii sunt predispusi să acumuleze nitrați în rădăcini, iar dacă concentrația este mare aceștia nu mai sunt siguri pentru consum.

 

Soluția la aceste probleme o reprezintă Agromaster, un îngrășământ mineral de tip NPK care asigură o elibare controlată constantă și controlată a nutrienților pe toată perioada de vegetație a culturii.

 

Agromaster conține azot peliculat ce asigură eliberarea controlată a azotului în funcție de cerințele plantelor. Învelirea granulei de azot într-o membrană polimerică asigură reducerea la minim a pierderilor de azot prin levigare și volatilizare. Astfel, cultura valorifică eficient toată cantitatea de îngrășăminte aplicată.

Află mai multe