Cultura de ceapă este o provocare!

Caracteristici specifice ale aprovizionării cu nutrienți și importanța îngrășămintelor peliculate (CRF) pentru cultura de ceapa.

Ceapa reprezintă o provocare reală din punct de vedere al fertilizării. Rădăcinile superficiale pot utiliza eficient substanțele nutritive și apa numai din stratul de 20-25 cm al solului. În plus, datorită creșterii intense și rapide, aceasta preia și acumulează substanțele nutritive într-o perioada scurtă de timp (puțin peste o lună). Acest lucru impune o schemă de fertilizare precisă și utiizarea îngrășămintelor potrivite.

Caracteristicile plantei de ceapă impune utilizarea unor fertilizanți performanți cum ar fi Agromaster. Agromaster este un îngrășământ cu eliberare controlată, care combină eliberarea imediată a nutrienților cu eliberarea Controlată a nutrienților peliculați pe o perioadă de timp bine determinată. Din cauza inființării culturii atât de timpuriu, condițiile de mediu de cele mai multe ori nu permit o fertilizare corespunzătoare.

Ce înseamnă îngrășăminte peliculate? De ce au nevoie cultivatorii de ceapă? Cum diferă față de îngrășămintele clasice?

Substanțele minerale, inclusiv azotul, sunt disponibile plantei într-o manieră controlată, dar continuu în fiecare fenofază. Eliberarea lor se realizează dependent de modificările din sol (temperatură și umiditate).

Agromaster 12-5-20 + 4MgO + 2caO + 35 SO3 cu o lengevitate de 2 luni poate fi aplicat ca fertilizare de bază la o doză de 450-700kg / ha. Acesta poate oferi culturii de ceapă substanțe nutritive suficiente pentru aproape prima jumătate a creșterii inițiale și intense. În perioada de înfiintare a culturii temperaturile sunt scazute (6-7oC). Cu toate acestea tehnologia E-MAX fuctioneaza. Longevitatea de 2 luni este calculată la temperatura de 21oC. Astfel este usor de dedus faptul că ca longevitatea se poate prelungi pana la 3 luni daca ne raportam la condițiile din teren.

Acest lucru vă conferă un avantaj suplimentar deoarece pe un teren rece și plantele se dezvolta mai lent și nu au nevoie de cantități mari de îngrășăminte. Condunctibilitate Electrică rămâne scăzută, iar precipitațile nu pot leviga azotul peliculat. Astfel, numărul de fertilizări se reduce considerabil.

Avantajul agronomic al produsul Agromaster este ca reduce numărul de treceri. Astfel, volumul de muncă este mai mic, consumul de combustibil scade, iar utilajele se uzează mai puțin.

Datorită solului umed și rece  (6-10 oC) și al zilelor scurte, ceapa se dezvoltă lent până în stadiul de 3 frunze. Aici tehnologia  E-max intervine și asigură necesarul de nutrienți optim de nutrienți si fără sa fie supus fenomenului de levigare. Începând de la stadiul de 4 frunze ceapa se dezvoltă rapid datorită temperaturilor crescute și a zilelelor mai lungi. Numărul de frunze mărit creează suprafețe mari de asimilare a radiației solare ceea ce determină capacitatea de a absorbi mai mult elemente nutritive. În stadiul 5-7 frunze începe formarea bulbului. În acestă fază, pe langă aprovizionarea optimă cu azot, fosforul are un rol important.

Dacă a fost aplicat Agromaster, acesta va furniza o mare parte din necesarul de Fosfor si Azot astfel încât nu este necesară aplicarea altor îngrășăminte.

 

Află mai multe