Grâu

Cerințe specifice culturii

Sol: pH-ul optim pentru grâul de iarnă este 6.5. Când pH-ul este sub 5.5, producțiile majorității cultivatorilor de grâu pot fi mai mici, din cauza susceptibilității la deficiențele de P, Mo şi Ca. În soluri cu pH >7.5 pot apărea deficiențe de B, Cu, Fe, Mn, P şi Zn.
Temperatură:Grâul de iarnă preferă temperaturi de 15 – 25 °C în timpul germinării, dar poate tolera şi temperaturi între 2 – 30 °C. Temperatura optimă la înfrățire şi diferențierea spicului este de 6 – 9 °C.

Nutriție

Dacă discutăm despre producția principală (boabe) care este colectată în timpul recoltatului, azotul este, de departe, cel mai important element care trebuie aplicat pentru compensarea nutrienților extraşi din sol. Dar, dacă discutăm şi de producția secundară (de exemplu, paiele), potasiul este la fel de important ca azotul, în timp ce fosforul reprezintă nu mai mult de 25% din necesarul de azot și potasiu.

Dacă discutăm de recolta principală,care este colectată în timpul recoltatului, Mn, Zn şi Cu trebuie aplicate în următorul raport
1 : 0.5 : 0.25. Dar, dacă discutăm şi de producția secundară (inclusiv paiul), rata de aplicare a Mn trebuie să fie cel puțin dublată, iar raportul dintre Mn, Zn şi Cu trebuie să fie 2 : 0.5 : 0.5

 

Află mai multe