Tomate

Cultivarea tomatelor

Creșterea și dezvoltarea optimă a plantei necesită temperaturi cuprinse între 17-30 ºC și nu se va dezvolta corespunzător la temperaturi care depășesc 35ºC.Tomatele preferă soluri bine drenate, cu textură medie și un pH de 6,5 – 7,0. Această plantă este destul de rezistentă la salinitate, iar roșiile cherry dezvoltă chiar un gust dulce, atunci când sunt crescute la o salinitate moderată. În funcţie de cantitatea de CaO din apa de irigat, pentru evitarea carenţelor se poate completa cu azotat de calciu sau Agrolution Special. Tomatele necesită o cantitate mare de potasiu și calciu. Potasiul este extras din sol cu aproximativ 80% mai mult decât azotul. Deficiența de calciu produce în mod inevitabil putregaiul apical al fructelor.

Umiditatea solului și a atmosferei prezintă o deosebită importanță pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de tomate.Tomatele au pretenții moderate față de umiditate, deoarece coeficientul de transpirație este redus. La tomatele semănate direct în câmp, sistemul radicular pătrunde mai adânc în sol și plantele se pot aproviziona cu apă din straturile profunde, motiv pentru care se precizează ca tomatele rezistă destul de bine la secetă. În cazul tomatelor cultivate prin răsad sistemul radicular este mai superficial, plantele nu se pot aproviziona cu apă din straturile profunde ale solului, ceea ce presupune asigurarea apei prin irigare.

 

Fertilizarea de bază

Pentru fertilizarea de bază aplicată prin împrăștiere este recomandată utilizarea îngrășămintelor cu eliberare controlată. În funcție de formulă acestea furnizează nutrieți pentru o perioadă de 2-3 sau 5-6 luni în funcție de nevoile plantelor. De asemenea, Agromaster poate fi aplicat pe rând, la o distanță de 15 cm față de plantă.

 

Fertirigare

În completarea fertilizării de bază se recomandă aplicarea fertilizării prin picurare. Această metodă completează fertili-zarea de bază, furnizând cantități ridicate de nutrienți în apropierea sistemului radicular împreună cu apa de irigat.

 

Fertilizarea foliară

Fertilizarea foliară este utilizată în tehnologia de cultură datorită ușurinței de aplicare și posibilitatea de amestecare cu produse de protecție a plantelor. Fertilizarea foliară asigură nutrienți atunci când sistemul radicular nu poate extrage nutrienții din sol sau când ne dorim să corectăm sau să prevenim rapid carențele nutriționale.

 

Află mai multe