Ardei

Cultivarea ardeiului

Această cultură se dezvoltă bine atunci când temperaturile din timpul nopții și a zilei sunt cuprinse între 16–18 ºC și respectiv 20–25 ºC. Ardeiul gras crește mai bine pe soluri argilo–nisipoase cu o bună drenare și un pH între 6-6,8. Plantele au nevoie un nivel mai ridicat de azot la începutul perioadei de creștere vegetativă și după formarea fructelor. Ardeii necesită o cantitate mare de potasiu și calciu. Potasiul este extras din sol cu aproximativ 50% mai mult decât azotul. Deficiența de calciu produce în mod inevitabil ”putregaiul apical” al fructelor.

Prin aplicarea unei rețete de fertilizare corecte trebuie să urmarim în permanenta ca dezvoltarea vegetativa sa fie în echilibru cu dezvoltarea generativă. De asemenea, trebuie să păstrăm un echilibru între partea subterană formată din sistemul radicular și cea supraterană formată din tulpini, frunze și fructe. Orice dezechilibru creat va duce la scăderi ale producției dar ți ale calității.

 

Fertilizarea de bază

Pentru fertilizarea de bază aplicată prin împrăștiere este recomandată utilizarea îngrășămintelor cu eliberare controlată. În funcție de formulă acestea furnizează nutrieți pentru o perioadă de 2-3 sau 5-6 luni în funcție de nevoile plantelor. De asemenea, Agromaster poate fi aplicat pe rând, la o distanță de 15 cm față de plantă.

 

Fertirigare

În completarea fertilizării de bază se recomandă aplicarea fertilizării prin picurare. Această metodă completează fertili-zarea de bază, furnizând cantități ridicate de nutrienți în apropierea sistemului radicular împreună cu apa de irigat.

 

Fertilizarea foliară

Fertilizarea foliară este utilizată în tehnologia de cultură datorită ușurinței de aplicare și posibilitatea de amestecare cu produse de protecție a plantelor. Fertilizarea foliară asigură nutrienți atunci când sistemul radicular nu poate extrage nutrienții din sol sau când ne dorim să corectăm sau să prevenim rapid carențele nutriționale.

 

Află mai multe