Floarea-soarelui

Cerințe specifice culturii

Floarea-soarelui preferă solurile bogate (cu un conținut minim de 130 ppm K2O și 15 ppm P2O5), argiloase sau nisipos-argiloase. Floarea floarea-soarelui este o cultură care tolerează un nivel mediu de săruri în sol, preferând un pH cuprins între 6,5 – 7,5. Floarea-soarelui nu tolerează solurile nisipoase, compacte sau grele și reci.

Temperatura minimă pentru germinare este de 4–5˚C, iar optima este de 7–8˚C. Floarea-soarelui răsare în 14 zile de la semănat. De la răsărire până la formarea inflorescenței, floarea soarelui are nevoie de o temperatură de 15–17 ˚C. Temperatura medie optimă, diurnă, pentru umplerea boabelor este de 20–22 ˚C. Temperaturile care depășesc 30 ˚C vor provoca reducerea viabilității polenului și, prin urmare, creșterea procentului de semințe uscate, reducând cantitatea de ulei și conținutul său de acid linoleic precum și producția finală.

 

Nutriția

În general, ar trebui să se facă un plan de fertilizare pe baza absorbția nutrienților și a producției scontate. După se poate realiza o corectare a nutrienții ce trebuie aplicați, pe baza analizei solului, a culturii anterioare și a posibilelor pierderi de nutrienți (în special de azot). Pierderile de azot sunt semnificativ reduse atunci când se folosesc îngrășăminte cu eliberare controlată.

Floarea-soarelui este o cultură foarte exigentă în ceea ce privește nutrienții. Pentru fiecare 100 kg de semințe și 300 kg resturi vegetale, floarea-soarelui va absorbi în medie 3,65 kg N, 1,75 kg P2O5, 5 kg K2O și 1,8 kg MgO. 65-70% din N, P și 75-80% din K și Mg sunt absorbite intens în timpul etapa generativă (R1 – inflorescența a apărut până la R6 – sfârșitul înfloririi). Borul și molibdenul joacă un rol cheie în  fertilizarea culturii de floarea-soarelui . Carența de bor poate fi observat relativ târziu, la înflorire, când corectarea este aproape imposibilă. Prin urmare, acțiuni preventive, precum aplicarea îngrășămintelor de bază care conțin bor sau tratamente foliare tardive sunt necesare. Pe solurile cu pH scăzut, este posibil să apară carența de molibden. Aceasta ar putea apărea în stadii incipiente, imediat după răsărire. Îngrășămintele foalirea pot preveni sau corecta carența de molibden.

 

Află mai multe